Contact Form

Name

Email *

Message *

Cari Blog Ini

Vaermen I Tusentals Laegenheter Styrs Med Ai Testas I Linkoeping Stor Klimatnytta

Fjärrvärme styrs med AI i Linköping

I Linköping testas just nu hur artificiell intelligens kan användas för att reglera fjärrvärmen i tusentals lägenheter.

Målet är att minska energianvändningen och klimatpåverkan.

Fjärrvärme är en viktig del av energisystemet i Sverige. Den står för ungefär hälften av uppvärmningen av bostäder och lokaler.

Men fjärrvärmen är också en stor källa till växthusgasutsläpp. Enligt Energimyndigheten står fjärrvärmen för ungefär 10 procent av Sveriges totala utsläpp av koldioxid.

För att minska utsläppen från fjärrvärmen pågår ett antal olika projekt. Ett av dem är det projekt som just nu testas i Linköping.

Projektet går ut på att använda artificiell intelligens (AI) för att reglera fjärrvärmen i tusentals lägenheter. AI:n ska lära sig hur lägenheterna används och när det behövs värme.

Genom att styra värmen mer effektivt hoppas man kunna minska energianvändningen och därmed också klimatpåverkan.

Projektet är ett samarbete mellan Linköpings universitet, energibolaget Tekniska verken och fastighetsbolaget Stångåstaden.

Testet pågår i ett antal lägenheter i stadsdelen Ryd. Resultaten hittills är lovande. Enligt Tekniska verken har energianvändningen minskat med 5-10 procent i de lägenheter som deltar i projektet.

Om projektet visar sig vara framgångsrikt kan AI-styrning av fjärrvärme bli ett viktigt verktyg för att minska energianvändningen och klimatpåverkan i Sverige.


Comments